Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κυριάκος Μητσοτάκης : "Άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία του ερυθρού τόνου"


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:   
«Τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι ο ερυθρός τόνος έχει πλέον καταστεί είδος προς εξαφάνιση εξαιτίας της υπεραλίευσής του.
Παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση, σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του, η Ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να προσυπογράφει αυτές τις πρωτοβουλίες. Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, κ. Διαμαντίδης, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., απέρριψε την πρόταση για μείωση της αλιείας του ερυθρού τόνου και για την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του. 



Παρά το γεγονός ότι ήρθε σε αντίθεση με τις προτάσεις της Ελληνίδας Επιτρόπου κ. Μ. Δαμανάκη και επέμεινε στην άποψή του με δημόσιες δηλώσεις του, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση ή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εάν συντάσσονται με τις απόψεις του κ. Διαμαντίδη. Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, ποια είναι η επίσημη θέση που υιοθετεί η χώρα μας σε αυτό το ζήτημα, ενόψει μάλιστα της Ετήσιας Συνάντησης του ICCAT, που διεξάγεται σε δύο μέρες στο Παρίσι.
Γι’ αυτό κατέθεσα, σήμερα, σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να ενημερωθούμε, εάν η θέση του κ. Υπουργού Αλιείας είναι και η επίσημη θέση της κυβέρνησης, η οποία δεσμεύει συνολικά την χώρα μας για αυτό το θέμα και επιπλέον να διευκρινιστεί ποια θα είναι η επίσημη στάση που θα κρατήσει η χώρα μας στην προσεχή συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου