Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Τα μυαλά των πολιτικών, η κρίση και το πετρέλαιο


Είναι να απορείς με τα μυαλά που κουβαλούν οι πολιτικοί μας τα τελευταία χρόνια.
Η στάση και η συμπεριφορά τους ήταν επιεικώς ανεπαρκής. Αφησαν τη χώρα να βαδίσει προς τη χρεοκοπία, ενώ θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν και μάλιστα αποτελεσματικά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το πετρέλαιο. Τα στοιχεία που παρουσίασε στο ¨Εθνος της Κυριακής¨ ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης κάνουν λόγο για πιθανή κάλυψη τους ενός τρίτου των αναγκών της χώρας και για είσπραξη ως 1,5 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα από το Δημόσιο.
Που σημαίνει ότι αν οι κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει στην εξόρυξη του πετρελαίου το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο θα ήταν μικρότερο κατά 3 ως 4 δις ευρώ το χρόνο, το κράτος θα έβαζε στα ταμεία 500 εκατομμύρια περίπου, χιλιάδες πολίτες θα είχαν εργασία, ενώ από συμπληρωματικές δραστηριότητες θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόσθετος πλούτος, περισσότερες θέσεις εργασίας και να εισπράξει το Δημόσιο ακόμα περισσότερους φόρους.
Αν μάλιστα δεχθούμε ότι είναι πολύ πιθανό η αξία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (όπως υποστηρίζουν επιστήμονες και ερευνητές) να ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ότι υπάρχει ορυκτός πλούτος (χρυσός, άργυρος, νικέλιο και άλλα μέταλλα) που εκτιμάται σε πάνω από 30 δις ευρώ, γίνεται αντιληπτό πώς αν οι πολιτικοί ήθελαν και είχαν το θάρρος, η χώρα όχι μόνο κρίση δεν θα αντιμετώπιζε, αλλά θα ευημερούσε.
  Αλλά δυστυχώς αυτοί έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δημοφιλία, παρά για την εκτέλεση του καθήκοντος.


Πηγή : Θανάσης Λυρτσογιάννης - imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου