Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Σιωπηρή... κακοφωνία ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις


Τον δρόμο της...«ηχηρής σιωπής» ακολουθεί η ΝΔ στο θέμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, καθώς τόσο ο πρόεδρός της κ. Αντ.Σαμαράς όσο και μια σειρά κορυφαίων στελεχών έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν σε όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Η σύγχυση είναι εμφανής στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πέρα από γενικόλογες ανακοινώσεις του τομεάρχη Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, καταγράφεται έλλειψη κεντρικής γραμμής. 



Πηγή : tovima.gr
Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί στη ΝΔ είναι η χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Νότη Μηταράκη , ο οποίος αν και είπε ότι το «μίνιμουμ» για το κόμμα είναι η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, έριξε τη «ρουκέτα» μιλώντας για την ελεύθερη διαπραγμάτευση εργαζομένων και εργοδοτών. 

«Σε επίπεδο επιχειρησιακών συμβάσεων και σε σχέση με τις κλαδικές συμβάσεις πλέον πιστεύουμε στην ικανότητα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης εργαζομένων- εργοδοτών στο να καθορίσουν τις λεπτομέρειες» τόνισε (Ρ/Σ ΝΕΤ) χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για το ποια είναι η γραμμή της ΝΔ. 

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες επί του θέματος και στην ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο την περασμένη Δευτέρα δεν μίλησε για τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αναφέρθηκε γενικώς κατά των απολύσεων. 

Ο κ. Μηταράκης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι γενικά εναντίον των απολύσεων, αλλά άφησε θολό το τοπίο για το τι επιζητεί το κόμμα, λέγοντας: «Θεωρούμε ότι πιθανόν σε κάποια σημεία χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και πάλι όχι απότομες αλλαγές». 

Αν και για τη στάση της ΝΔ στα εργασιακά υπάρχει σύγχυση, στο θέμα του μνημονίου η Ρηγίλλης επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα και να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία ότι το κόμμα είναι ακραίο. Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε χθες να πείσει για την ορθότητα της αντιμνημονιακής στάσης της ΝΔ σε γεύμα που είχε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ στην Αθήνα. Απέφυγε τους υψηλούς τόνους και τις συχνές αναφορές στον όρο μνημόνιο (μιλούσε για πρόγραμμα) και επιχειρηματολόγησε για την επιλογή του να το καταψηφίσει, ενώ μίλησε εκτενώς για την ανάγκη αλλαγής του μείγματος οικονομικής πολιτικής. 

Σε αυτό το κλίμα αίσθηση προκαλεί η δημόσια εμφάνιση βουλευτών της ΝΔ που ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, όπως ο κ. Γερ. Γιακουμάτος που κατακεραύνωσε το ευρώ θέτοντας θέμα επιστροφής στη δραχμή: «Να μην είναι μπαμπούλας (σ.σ. η επιστροφή στη δραχμή) και να ξέρουν οι ξένοιότι οι Ελληνες δεν μασάνε. Οτι είναι δυνατόν να ζήσουμε και χωρίς το ευρώ και μια χαρά... Λέω λοιπόνότι δεν με φοβίζει η δραχμή. Ηταν ευλογημένη» . Προφανώς δεν είχε ακούσει τον κ. Μηταράκη που είπε ότι «η ΝΔπάντα ήταν το κόμμα της Ευρώπης». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου