Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Στο εδώλιο και πάλι ο Πέτρος Μαντούβαλος. Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την αθωωτική απόφαση


Στο εδώλιο (και πάλι) προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, θα καθίσει ο Πέτρος Μαντούβαλος. 
Την εξέλιξη αυτή δρομολογεί  το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο αναίρεσε την απόφαση  του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά το μέρος που αθώωσε τον Π. Μαντούβαλο από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων, η οποία του αποδόθηκε  για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. 
Την αναίρεσή της αθωωτικής απόφασης είχε ζητήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες και το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου υιοθέτησε το αίτημά του. Έτσι, μετά την αναίρεση ο Π. Μαντούβαλος θα δικαστεί και πάλι για το ίδιο αδίκημα από το ίδιο δικαστήριο αλλά με διαφορετική σύνθεση. 
Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η αθωωτική για τον Π. Μαντούβαλο απόφαση δεν είχε την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτείται κατά το Σύνταγμα. Και αυτό γιατί τα μέλη του δικαστηρίου δεν αξιολόγησαν ορισμένα κρίσιμα αποδεικτικά μέσα για τη εν λόγω πράξη.
Ακόμη, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν εκθέτει στην απόφασή του με βεβαιότητα πως κατέληξε στην απαλλακτική κρίση για τον Π. Μαντούβαλο όσον αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων που τον βάρυνε. 
Με την ίδια απόφασή του, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως απαράδεκτη αίτηση του επιχειρηματία Ι. Μπολέτση, με την οποία ζητούσε να επεκταθεί και υπέρ του η αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 
Το Ποινικό Τμήμα έκρινε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,  ζήτησε αναίρεση μόνο ως προς το σκέλος εκείνος της απόφασης που αφορά στην αθώωση του Π. Μαντούβαλου, αποδεχόμενος την καταδίκη των υπολοίπων κατηγορουμένων για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα. 
Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης είχε κριθεί ένοχος για αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση και καταδικάστηκε σε 15ετη κάθειρξη. 


Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου