Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Εξαίρεση των καρκινοπαθών και συνταξιούχων του Ο.Γ.Α. από το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία



Την πρόταση να υπάρξει εξαίρεση των καρκινοπαθών και των συνταξιούχων του ΟΓΑ από την επιβάρυνση των 5 Ευρώ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία της χώρας, κατέθεσε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Υγείας, κ. Α. Λοβέρδο, και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο σημειώνει ότι «σύμφωνα με την υπ’ αριθμ .πρωτοκόλλου Υ4α/οικ. 1329/04-01-2011, εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, όλοι όσοι προσέρχονται για εξέταση στα τακτικά πρωινά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν από 1-1-2011 αμοιβή πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξέταστρων».
Προσθέτει κατόπιν ότι «απ’ αυτήν την καταβολή εξαιρούνται μόνο:
1. Οι προσερχόμενοι ως επείγοντα περιστατικά. 2. Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ). 3. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο αλλοδαποί, με την επίδειξη του Δελτίου Ταυτότητας πρόσφυγα ή του Δελτίου αιτήσαντος ασύλου αλλοδαπού σε ισχύ.
Επιπλέον για τα Κέντρα Υγείας εξαιρούνται της καταβολής:

-Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας Α.Μ.Ε.Α. που έχουν πιστοποιημένο αρμοδίως ποσοστό αναπηρίας 67%, προσκομίζοντας το πιστοποιητικό και την αστυνομική τους ταυτότητα.
-Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας που πιστοποιημένα πάσχουν από κάθε μορφή μεσογειακής αναιμίας, αιμορροφιλία, νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμοσχευθέντες νεφροπαθείς, σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS) και προσκομίζουν για τα ανωτέρω ιατρική βεβαίωση σε ισχύ ότι παρακολουθούνται από ειδική μονάδα Νοσηλευτικού Ιδρύματος λόγω της παθήσεώς τους, πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.
-Οι προσερχόμενοι στα Κέντρα Υγείας τυφλοί που προσκομίζουν βεβαίωση ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα τυφλών (ή κάρτα αναπηρίας όπου εφαρμόζεται), πλέον της αστυνομική τους ταυτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «κανένας λόγος δεν γίνεται για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των καρκινοπαθών, που μέχρι σήμερα δικαιούταν δωρεάν εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να υποβληθούν, είτε σε προγραμματισμένες εξετάσεις, είτε σε χημειοθεραπείες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη αναγκαία ενέργεια, προκειμένου να βοηθηθούν, ώστε να δώσουν την μάχη τους για την ζωή».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «για τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΟΓΑ που αναγκάζονται να καταβάλλουν 5 ευρώ στα Κέντρα Υγείας και στα νοσοκομεία ακόμα και για να γράψουν τα φάρμακά τους, επίσης λόγος δεν γίνεται από κανέναν και πουθενά» και αναφέρει ότι «πολλοί συνταξιούχοι, με προβλήματα επιβίωσης και με χρόνιες παθήσεις, δίνουν, από την πενιχρή σύνταξή τους, 5 ευρώ για να τους γράψουν οι γιατροί φάρμακα ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα». 

Ως εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης προτείνει «το Υπουργείο να αναθεωρήσει τις θέσεις του και να αποσύρει την εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται το «χαράτσι» των 5 ευρώ, το οποίο καλούνται να καταβάλλουν τόσο οι καρκινοπαθείς όσο και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου