Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Οποιος δεν χτυπά το χέρι στο τραπέζι, μαζεύει υπογραφές…

Με ανάληψη «πρωτοβουλιών» χωρίς καμία προοπτική, που απλώς στοχεύουν την εσωτερική κατανάλωση, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιχειρούν να καλύψουν τη διαπραγματευτική αδυναμία τους σε κοινοτικό επίπεδο. Η πολυδιαφημισμένη από τον κυβερνητικό μηχανισμό πρωτοβουλία συλλογής ενός εκατομμυρίου υπογραφών, προκειμένου να υποχρεωθεί η Κομισιόν να υποβάλει πρόταση για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου από τις χώρες της ευρωζώνης, είναι μια φθηνή προπαγάνδα. Η Κομισιόν δεν μπορεί να δεχθεί καμία αίτηση για ανάληψη πρωτοβουλίας πριν από τις αρχές του 2012, ενώ θα χρειαστεί στη συνέχεια άλλους τρεις μήνες προκειμένου να αποφανθεί εάν αποδέχεται ή όχι την αίτηση.
Κι αυτό το γνώριζε πολύ καλά η κυβέρνηση, πριν δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία. Συνεπώς, ποια χρησιμότητα μπορεί να έχει για την Ελλάδα και τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού, που βρίσκονται στα ύψη, η λήψη απόφασης μετά από 15 μήνες, η οποία θα είναι και αρνητική, διότι ακόμη κι αν η Κομισιόν υποβάλει πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου θα απορριφθεί από τη Γερμανία; Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η έκδοση ευρωομολόγου δεν μπορεί να επιβληθεί με πλάγια μέσα στην κ. Μέρκελ, διότι η Γερμανία είναι μεγάλη χώρα και η κοινή της γνώμη δεν μπορεί να δεχθεί εκβιασμούς αυτού του τύπου. 
Αλλαγή της Γερμανικής αρνητικής στάσης θα υπάρξει μόνο εάν οι αγορές συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και εμφανισθεί ο κίνδυνος του ντόμινο που θα παρασύρει την Ιταλία και την Ισπανία και θα απειλήσει το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται έπειτα από πολιτικές συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών. Ηδη ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αρκετοί πρωθυπουργοί πιέζουν το Βερολίνο προς αυτήν την κατεύθυνση. 
Αυτό είναι και το πρόβλημα του κ. Παπανδρέου, ο οποίος εξαιτίας της μνημονίου και της απόλυτης εξάρτησης της χώρας από τις δόσεις των δανείων δεν έχει καμία διαπραγματευτική δυνατότητα. Πώς να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι ή έστω να ασκήσει πιέσεις, όταν γνωρίζει ότι από τις διαθέσεις των εταίρων εξαρτάται η χορήγηση της κάθε δόσης; Και επειδή δεν μπορεί να το κάνει, ανακοινώνει πρωτοβουλίες χωρίς αύριο...

Πηγή : e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου