Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Ζόρια στο Μαξίμου


Τη δυσκολότερη εξίσωση στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου επιχειρεί να επιλύσει με το νέο έτος η κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει στηνεξουσία. Η ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις, όπου η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι σε ποσοστά - ρεκόρ, έχει πανικοβάλει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι αναζητούν σωσίβιο για την αναστροφή του κλίματος.
Οι εξαγριωμένοι και φοβισμένοι από ενδεχόμενο λιντσάρισμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν πρόσθετους φόβους... ρευστότητας. Κι όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση μέσα σ’ ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα ελέω μνημονίου και τέταρτης δόσης, ενόσω έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα:
- Από τη μια, πολώνεται με τα «σπλάχνα» της, τον σκληρό δημόσιο τομέα, μέσω των αλλαγών στις ΔΕΚΟ και τις τεράστιες περικοπές στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων.
- Από την άλλη, με τις μειώσεις μισθών και απολαβών, πολλές φορές και με άλλοθι την κρίση, οδηγείται σε καθολική σύγκρουση με τον ιδιωτικό τομέα.
- Ενώ ένα μεγάλο ζήτημα προκύπτει από τη δραματική σε κάποιες περιπτώσεις αλλαγή που επιφυλάσσουν οι κυβερνητικές αποφάσεις σε 150 κλειστά ή προστατευμένα επαγγέλματα.
Ο πρωθυπουργός, που μελετά προσεκτικά κρυφές και φανερές δημοσκοπήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία τους, γνωρίζει πολύ καλά ότι το επόμενο τρίμηνο, οπότε θα «απλωθεί πολύς τραχανάς», μια στραβοτιμονιά μπορεί να ρίξει το κυβερνητικό καράβι σε ξέρα.
Οι κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί και έχουν ήδη σηματοδοτηθεί, είναι οι εξής:
- Έμφαση στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης με αιχμή του δόρατος τις σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου. Εδώ να πούμε ότι ξεκινά μια πολύμηνη μελέτη, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ,προκειμένου να ερευνηθεί και να αποτυπωθεί το γνωστικό αντικείμενο και οι δεξιότητες των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ήδη οι γενικοί διευθυντές και οι τμηματάρχες των υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα έχουν ειδοποιηθεί να καταγράψουν τα κενά και τις ελλείψεις που παρουσιάζουν. Συνεργάτες του πρωθυπουργού ισχυρίζονται ότι, αν η κυβέρνηση ξεπεράσει το «καυτό» πρώτο εξάμηνο του 2011, τότε θα αρχίσει να φαίνεται η συστηματική δουλειά που γίνεται στην αλλαγή των δομών του κράτους και θα αρχίσει η αλλαγή του πολιτικού κλίματος.
- Πλήρης αναδιάρθρωση των φορολογικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά και της αντιμετώπισης των πολιτών από το κράτος. Οι εφορίες όπως τις ξέρουμε, θα διαλυθούν, πολλές από τις σημερινές υποχρεώσεις του συστήματος θα αφεθούν στον πολίτη, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αυστηροποίηση των ποινών και εξονυχιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος. Στην κατεύθυνση αυτήν συμμετέχουν και ειδικοί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τις ΗΠΑ, που δίνουν «συμβουλές» στην κυβέρνηση με στόχο κάποια στιγμή να ανατραπεί η λογική τα έσοδα να προέρχονται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και οι έχοντες να μη συμβάλλουν καθόλου.
- Μεγάλες τομές στην Παιδεία. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι θα υπάρξει μεγάλη ένταση και πολύς ξεσηκωμός, γι’ αυτό και στον προγραμματισμό επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα και τις ΔΕΚΟ, ώστε να μη «διασταυρωθούν» τα δύο μέτωπα που μπορεί πολύ εύκολα να συμμειχθούν και να δημιουργήσουν... εκρηκτικό ποτάμι. Στην Παιδεία οι αντιδράσεις δεν πρόκειται να εστιαστούν μόνο στους φοιτητές, για τους οποίους, από πληροφορίες, προκύπτει σοβαρός περιορισμός προνομίων και κεκτημένων, αλλά και στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και καθηγητές, που χάνουν την οικονομική διοίκηση των ιδρυμάτων, ενώ θα υπόκεινται σε ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση. Στο μέτωπο αναμένεται να ενταχθούν δάσκαλοι και καθηγητές, που αντιδρούν ήδη σε πλευρές της μεταρρύθμισης. Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο επιμένουν ότι σ’ αυτόν τον αγώνα θα έχουν αρωγό την κοινωνία παρά τη συνολική αντίθεση των κομμάτων, επειδή έχει απαξιωθεί πλήρως η κατάσταση της Παιδείας στη χώρα μας και ο στείρος συνδικαλισμός και ο κομματισμός έχουν λειτουργήσει εντελώς διαλυτικά στο όλο σύστημα που χρηματοδοτείται αρκετά χωρίς τα αντίστοιχα αποτελέσματα.
- Περιοδείες του ίδιου σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να ανεβάσει την «εικόνα» του και να περάσει το... μεταρρυθμιστικό μήνυμα. Αν και ο σχεδιασμός αυτός προσκρούει σε δεύτερες σκέψεις ενδεχόμενης διαμαρτυρίας ομάδων εργαζομένων, που θα «αμαυρώσουν» την εικόνα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζει στους συνεργάτες του ότι δεν φοβάται τις διαμαρτυρίες ούτε την κοινωνική οργή, την οποία εν πολλοίς δικαιολογεί. Έχουν προγραμματιστεί και μεικτά κλιμάκια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών προκειμένου να τεθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης τριετίας και να επουλωθούν κατά το δυνατόν οι πληγές που άνοιξε το μνημόνιο.
- Αναζήτηση ενός προσώπου που θα κάνει καθημερινό «ρουλεμάν» στους δημοσιογράφους για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και πρωτοβουλίες και θα δίνει απαντήσεις σε ό,τι συμβαίνει και κυρίως στις επιθέσεις από τα άλλα κόμματα αλλά και τους κοινωνικούς χώρους. Ο πρωθυπουργός έχει πειστεί ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η δουλειά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που έχει επίσημο ρόλο και συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Έχει παρατηρηθεί δε ότι οι διαρροές που κάνουν υπουργοί και υφυπουργοί προκαλούν συχνά σύγχυση στην εικόνα της κυβέρνησης και του έργου της.
Και ενώ όλα αυτά είναι προ των πυλών, δύο κυβερνητικές κινήσεις εντός του Ιανουαρίου με τη σύγκληση κοινών Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας - Ισραήλ και Ελλάδας - Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσουν πολλές εντάσεις μεταξύ των κομμάτων, ενώ στις 17 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ύστερα από αίτημα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιχειρεί να συσπειρώσει τη Δεξιά με ένταση γύρω από τα εθνικά θέματα.
Τέλος, ένα μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει πολύ έντονα την επικαιρότητα είναι ο νέος εκλογικός νόμος. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι, παρά τις διαψεύσεις του Γιάννη Ραγκούση, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να τον περάσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η διάσπαση των περιφερειών σε μονοεδρικές είναι το μεγάλο αγκάθι, όπου αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρονται να τα έχουν στυλώσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αφού το θέμα έχει υπερψηφιστεί κατ’ επανάληψη σε διάφορα όργανα, όπως λένε συνεργάτες του, και οι βουλευτές γνώριζαν ότι εκλέγονται σε μια ομάδα που επιδιώκει την πλήρη ανατροπή του τρόπου ανάδειξης των βουλευτών.
Πάντως συζητείται, στο πλαίσιο καλής θέλησης, μήπως και το στηρίξει και η Νέα Δημοκρατία, η δημιουργία κάποιων περιφερειών με περισσότερες της μίας έδρας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα συνοδεύεται από ρύθμιση όπου η ανάδειξη της λίστας των βουλευτών θα προκύπτει από αναγκαστικές εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου να αρθεί η εύλογη ένσταση των βουλευτών και κομματικών στελεχών ότι, αν τις λίστες διαμορφώνει τελικά ο αρχηγός του κόμματος, υποχωρεί η κατ’ επίφαση έστω κατακτημένη εσωκομματική δημοκρατία.
Το πιο καυτό «εξάμηνο» της μεταπολίτευσης ξεκίνησε μόλις τώρα και οι εξελίξεις δεν είναι πια στο χέρι ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της κυβέρνησης ούτε του πρωθυπουργού, αλλά της οργισμένης κοινωνίας...


Πηγή : topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου