Στον «αέρα» βρίσκονται οι εφημερίες των νοσοκομείων της Κρήτης, αφού οι γιατροί, τόσο στο νοσοκομείο Ηρακλείου, όσο και στα νοσοκομεία Χανίων και Ρεθύμνου, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται.
Για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει, οι δύο Βουλευτές που προσχώρησαν στη Δημοκρατική Συμμαχία, κ.κ Λ. Αυγενάκης και Χρ. Μαρκογιαννάκης κατέθεσαν συγκεκριμένη παρέμβαση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Α. Λοβέρδο, με την οποία του ζητούν να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των εφημεριών.
Ειδικότερα, οι δύο Βουλευτές σημειώνουν στο έγγραφό τους ότι «τα κονδύλια δεν επαρκούν για τις εφημερίες, ώστε για τον Ιανουάριο θα καταρτιστούν προγράμματα που αναγκαστικά δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σε εφημερίες των νοσοκομείων όλο το μήνα», ενώ υπογραμμίζουν ότι «παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες που έχει κάνει το προσωπικό για τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2010».
Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι «η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ πραγματοποίησε γενική συνέλευση για το θέμα, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για την πιθανότητα αδυναμίας εφημεριακής κάλυψης του νομού», όπου μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Ο παραλογισμός του 9% στην αποπληρωμή των επιπλέον δεδουλευμένων, σε συνδυασμό με την Α’ ζώνη εφημέρευσης των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) του Νομού, οδηγούν ουσιαστικά στην αδυναμία κάλυψης του πληθυσμού μετά τις 23-24 Ιανουαρίου, ίσως και νωρίτερα στα νοσοκομειακά τμήματα ή ΚΥ με λιγότερο προσωπικό».
Ως εκ τούτου, οι κκ Αυγενάκης και Μαρκογιαννάκης ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό εάν «όταν το Υπουργείο θεσμοθετούσε την πληρωμή συγκεκριμένου αριθμού εφημεριών για τους γιατρούς κάθε μήνα, και συγκεκριμένα τις επτά εφημερίες για τον κάθε γιατρό, είχε ακολουθήσει κάποια μελέτη η οποία υποδείκνυε ότι οι συγκεκριμένες υπερωρίες ήταν αρκετές για την πλήρη λειτουργία των ελληνικών νοσοκομείων». Επιπροσθέτως, ερωτούν εάν «έχουν περιέλθει στη γνώση του Υπουργείου τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στα νοσοκομεία της Κρήτης, και αν ναι, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα σε έναν τομέα τόσο κρίσιμο όπως αυτός της υγείας».
Σημειώνεται τέλος ότι παρόλο που το ΠΑΓΝΗ φαίνεται να καλύπτει τα προγράμματα εφημέρευσης του, με δεδομένη την αδυναμία εφημέρευσης του ΒΠΓΝΗ και κάποιων ΚΥ του νομού Ηρακλείου, καθώς και των νοσοκομείων στους γύρω νομούς (Ρέθυμνο, Χανιά), είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος συνωστισμού και αδυναμίας κάλυψης των αναγκών περίθαλψης στο άμεσο μέλλον, με συνέπεια την υποβάθμιση των παρερχομένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.
Ταυτόχρονα, η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων, αποφάσισε να εφαρμόσει τη νομοθεσία, που συνεπάγεται, όμως, πρακτικά την υπολειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο από τις αρχές του νέου έτους επρόκειτο να δουλεύει ως Νοσοκομείο ολοήμερης λειτουργίας. Επίσης, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου οι γιατροί θα κάνουν τις απολύτως απαραίτητες εφημερίες που προβλέπει ο νόμος. Οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν πέσει θύματα εμπαιγμού από τα αρμόδια υπουργεία, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών υπερωρίας και υφίστανται περικοπές της αμοιβής για τις επιπλέον εφημερίες. Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του νομού Ρεθύμνου, αποφάσισε να προχωρήσει στην κινητοποίηση από τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου θα μένουν ακάλυπτα για αρκετές ημέρες το μήνα.
Πηγή : 2810.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου