Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κλείνοντας επαγγέλματα...

Πριν αποφασίσει η κυβέρνηση ποια επαγγέλματα θα ανοίξει με το περιβόητο νομοσχέδιο το οποίο διαρκώς αναβάλλεται, καλό είναι πρώτα να σταματήσει να τα κλείνει. Τις τελευταίες εβδομάδες οι περισσότεροι υπουργοί κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να «τακτοποιήσουν» τους επαγγελματίες που κινούνται στον τομέα δράσης τους. Η υπουργός Ενέργειας κυρία Τίνα Μπιρμπίλη φρόντισε να κλείσει το επάγγελμα του «ενεργειακού επιθεωρητή» καθιερώνοντας ελάχιστες αμοιβές για τους μηχανικούς που θα καταφέρουν να αποκτήσουν τις προσωρινές άδειες για να χορηγούν πιστοποιητικά στα ακίνητα. Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών στους μηχανικούς, όμως η κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε συγκεκριμένες τιμές όταν ο ανταγωνισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων και της οικονομίας συνολικά.
Το ίδιο συνέβη με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Η κ. Μπιρμπίλη έχει ορίσει ελάχιστες αμοιβές για τους μηχανικούς που θα υπογράψουν τους φακέλους τακτοποίησης όταν το συγκεκριμένο έργο, που αφορά πάνω από 2.000.000 ιδιοκτησίες, κατεξοχήν προσφέρεται για ανελέητο χτύπημα τιμών μεταξύ των μηχανικών προκειμένου να προσελκύσουν τους πελάτες τους. Και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος κάνει ό,τι μπορεί για να «ανοίξει» το επάγγελμα του φαρμακοποιού με βασικό στόχο, όπως δηλώνει επισήμως, τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων. Το κλείσιμο των επαγγελμάτων από την κυβέρνηση συνεχίσθηκε με την αδιανόητη απόφαση του υφυπουργού Μεταφορών κ. Σπύρου Βούγια να καταργήσει το ταξίμετρο για τις διαδρομές από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το αεροδρόμιο καθιερώνοντας χρέωση 35 ευρώ για τη μονή ταρίφα και 50 ευρώ για τις νυκτερινές κούρσες. 
«Ό,τι πάρεις 35», σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Βούγια, που με την κίνηση αυτή φρόντισε να δώσει ένα δωράκι 5 ευρώ στους ιδιοκτήτες ταξί για τις χρεώσεις από και προς το αεροδρόμιο αλλά κυρίως εισήγαγε τη λογική του παζαριού μεταξύ αυτοκινητιστών και επιβατών για οποιαδήποτε διαδρομή στην Αθήνα.
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης δεν είναι τυχαίες. Οι περισσότεροι υπουργοί δεν πιστεύουν στην πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών. Προσπαθούν να κοροϊδέψουν την τρόικα με ημίμετρα και κόλπα, που εύκολα γίνονται αντιληπτά. Μία σοβαρή διαρθρωτική αλλαγή όπως είναι το άνοιγμα των επαγγελμάτων μετατρέπεται σε φάρσα. Μόνο που ο λογαριασμός θα πληρωθεί από τους πολίτες με μονή ή διπλή ταρίφα… φόρων και επιβαρύνσεων.

Πηγή : e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου