Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Παντιέρα... ΠΑΣΚΕ

Επειτα από 9 μήνες υπό καθεστώς Μνημονίου, την κατάργηση των Δώρων στις συντάξεις, το «κούρεμα» των αποδοχών, την εισαγωγή των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, την αύξηση των απολύσεων, την ακρίβεια των φόρων και την ύφεση και την ανεργία που προκλήθηκαν, 102 συνδικαλιστικά στελέχη (πρόεδροι Ομοσπονδιών και Εργατικών κέντρων) που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα υπογράφουν διακήρυξη αρχών και αντίθεσης στις κυβερνητικές επιλογές, η οποία φέρει τον ενδεικτικό τίτλο: «Να σωθεί η Ελλάδα (αλλά) με όρθιους και αξιοπρεπείς τους Ελληνες».
Η ΠΑΣΚΕ χαρακτηρίζει τους όρους δανεισμού «επαχθείς και κοινωνικά άδικους», στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης για «κοινωνικά άδικα μέτρα που έσπασαν κυριολεκτικά τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνικής αλυσίδας..., ενώ οι έχοντες και κατέχοντες εξακολουθούν "να πίνουν στην υγεία των κορόιδων"». Σε αυτό το σημείο, η συνδικαλιστική παράταξη ζητεί «την παραδειγματική τιμωρία και τη δήμευση της περιουσίας όλων όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα».
Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της «δημοσιονομικής ανάταξης της χώρας και της παραγωγικής της ανασυγκρότησης», αλλά εκφράζει την αντίθεση της στο «νέο-φιλελεύθερο πειραματισμό της εσωτερικής υποτίμησης».
Μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έθεσε στην «κλίνη του Προκρούστη» τα ασφαλιστικά, εργασιακά και εισοδηματικά δικαιώματα των εργαζομένων».
Παράλληλα, επιτίθεται στη Ν.Δ. αφ' ενός για την κυβερνητική της θητεία, περίοδο κατά την οποία «βύθισε τα δημόσια οικονομικά», ενώ κάνει λόγο για θυμηδία που προκαλεί η εξαγγελία για μηδενισμό του ελλείμματος. Ενώ για την Αριστερά επισημαίνει ότι «διασπούν τους κοινούς αγώνες» και διακηρύσσει ότι «ούτε με την κήρυξη χρεοστασίου, ούτε με τη δραχμή οδηγείται σε πτώχευση η πλουτοκρατία».
Μέσα μεταφοράς
Η ΠΑΣΚΕ προαναγγέλλει κορύφωση της σύγκρουσης στο χώρο των συγκοινωνιών όπου, εκτός της μείωσης των αποδοχών, επιχειρείται μαζική διαγραφή υπαρχουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και «κούρεμα» αποδοχών και δικαιωμάτων. Με αφορμή τις συγκοινωνίες, η ΓΣΕΕ εξετάζει την κήρυξη νέας γενικής απεργίας, ενώ η ΑΔΕΔΥ σπεύδει να σχεδιάσει απεργιακή κινητοποίηση για τα ασφαλιστικά ταμεία και το νέο μισθολόγιο στις 17/2 και το ΠΑΜΕ να προκρίνει απεργία στις 10/2.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος εστράφη εναντίον των στελεχών της ΠΑΣΚΕ στη «Νεογάλ» για την υπογραφή της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, αναφέροντάς την ως «απαράδεκτη ενέργεια», η οποία λειτουργεί «σαν λαγός και για άλλες επιχειρήσεις».
Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση της ΠΑΣΚΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «η ΠΑΣΚΕ είναι μια συνδικαλιστική παράταξη εργαζομενων και ως τέτοια έχει δικαίωμα να κρίνει και να έχει τις απόψεις της. Εμείς ως κυβέρνηση υπηρετούμε το εθνικό μας χρέος, το οποίο είναι να σώσουμε τη χώρα».
Ανακατατάξεις
Η διακήρυξη της ΠΑΣΚΕ θεωρείται και αντεπίθεση του γραμματέα της παράταξης και προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, καθώς ορισμένα δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραιτείται. Εξέλιξη την οποία επιδίωκε η Αυτόνομη Παρέμβαση, με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα επανέλθει στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Εκεί, στη θέση του Γραμματέα, όπου αναμένεται να επανέλθει η ΔΑΚΕ μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την εκλογή νέου προέδρου, του Ν. Κιουτσούκου (ΟΣΕ.


Πηγή : enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου