Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Σταδιακή απεξάρτηση από το «όχι στο Μνημόνιο»


«Κοστούμι εξουσίας» ράβει η Ν.Δ. καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών προσαρμόζοντας τις εξαγγελίες για την οικονομία και την ηγετική ομάδα του κόμματος ώστε συνολικά να αυξήσει την αξιοπιστία του εντός και εκτός Ελλάδος και να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν με λίστα έως τις αρχές Απριλίου του 2011 και πάντως όχι αργότερα από το τέλος της χρονιάς. Με βάση αυτή την εκτίμηση, σταδιακά ο αντιμνημονιακός, καταγγελτικός λόγος της Ν.Δ. θα εξελιχθεί σε πρόταση «για επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου συμφωνίας με την τρόικα με συνδυασμό άλλου μείγματος πολιτικής». Παράλληλα, οι αλλαγές στην ηγετική ομάδα θα προχωρήσουν άμεσα με στόχο «διάταξη διακυβέρνησης», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του πρωινού καφέ της Ρηγίλλης.


Το διαχώρισε
Στο πεδίο της οικονομίας, η Ρηγίλλης θα υπενθυμίσει ότι ο Αντώνης Σαμαράς καταψήφισε μεν το Μνημόνιο, αλλά το διαχώρισε σε τρία σκέλη: Δημοσιονομικό, διαρθρωτικό και χρηματοπιστωτικό. Στο χρηματοπιστωτικό σκέλος από τη Ν.Δ. θυμίζουν ότι στήριξαν όλες τις ενέσεις ρευστότητας που επιχείρησε η κυβέρνηση, ύψους συνολικά 40 δισ., αλλά και τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προβλέπεται από το Μνημόνιο.
Στο διαρθρωτικό τομέα η Ρηγίλλης θυμίζει ότι ψήφισε επί της αρχής τα νομοσχέδια για τον ΟΣΕ, την απελευθέρωση των μεταφορών και την ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή. Παράλληλα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες να διαφανεί ότι η Ν.Δ. δεν θα αντιδράσει στις διαφαινόμενες απολύσεις συμβασιούχων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην «καύση του λίπους» στην κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών.
Η αντίθεση της Ν.Δ. με το Μνημόνιο θα εστιασθεί στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου όλες οι προβλέψεις για ανεργία, πληθωρισμό και ύφεση έχουν πέσει έξω. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμένει πως «αυτή η πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο και πνίγει την πραγματική οικονομία και τους Έλληνες», χωρίς, ωστόσο, να στέλνει στο εξωτερικό το μήνυμα πως την επομένη της ενδεχόμενης εκλογής του θα καταγγείλει το Μνημόνιο.
Χαρτί και μολύβι
Στο σκέλος της διάταξης του πολιτικού προσωπικού ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πάρει ήδη χαρτί και μολύβι. Συνεργάτης του λέει ότι γράφει και σβήνει ονόματα φτιάχνοντας ψηφοδέλτια για όλους τους νομούς της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι ετοιμάζεται να αλλάξει το σχήμα των τομεαρχών, έχοντας απορρίψει οριστικά το ενδεχόμενο της εκλογής τους, παρά την πρόβλεψη του κανονισμού λειτουργίας της Κ.Ο. Αντιμετωπίζει εισηγήσεις για τον ορισμό των αντιπροέδρων ως επικεφαλής κύκλων πολιτικής και την ανάθεση στους τομεάρχες της παρακολούθησης των υπουργείων, σε ένα πιο δυναμικό σύστημα αντιπολίτευσης πρόσωπο με πρόσωπο.
Βασικό κριτήριο στην αξιοποίηση νέων βουλευτών στο σχήμα των τομεαρχών είναι η επίδοση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. στις περιφέρειές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αναδιάρθρωση αναμένεται και στον τομέα της επικοινωνίας με ενίσχυση του δυναμικού για το στρατηγικό σχεδιασμό και τον επαρχιακό Τύπο, ενώ δεν λείπουν τα βέλη από βουλευτές και στελέχη κατά του Πάνου Παναγιωτόπουλου που χρεώνεται καθυστερημένες αντιδράσεις του κόμματος σε επίκαιρα θέματα και επικάλυψη με τους τομεάρχες.
Θα αντικατατασταθούν
Στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Κώστας Τζαβάρας φαίνεται πως θα αντικατασταθούν. Ειδικά ο κ. Κεφαλογιάννης χρεώνεται με δημόσιες δηλώσεις εκτός γραμμής από τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι την ενσωμάτωση βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. και το χαρακτηρισμό «αδέξια δεξιά» που προσέδωσε στη Ν.Δ.
Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών επισφραγίζει, πάντως, την κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Παρά τις προτάσεις για έναρξη διαλόγου και σταδιακή ενσωμάτωση στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. και της Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι «ενδιαφέρεται κυρίως για τη βάση και τα μεσαία στελέχη που δίνουν το μήνυμα στις τοπικές κοινωνίες».
Με βάση αυτό το σκεπτικό φαίνεται πως παγώνει και η συζήτηση για μελλοντική ένταξη του Μάκη Βορίδη στη Ν.Δ., αφού απομακρύνεται ταυτόχρονα και η προοπτική της ανεξαρτητοποίησής του από το ΛΑ.Ο.Σ. «Ποια πολιτική χρησιμότητα έχει να πάρεις το πετράδι του στέμματος του διπλανού όταν κινδυνεύει να μετατραπεί σε άνθρακα και να χρεώσει στον Αντώνη Σαμαρά αυτή την κρίσιμη στιγμή δεξιά στροφή», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ.
Χωρίς βουλευτή στην Κρήτη;

Τα ποσοστά που κατέγραψε ο Γιάννης Πλακιωτάκης προβληματίζουν τη Ρηγίλλης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλείται να διαχειρισθεί άμεσα το θέμα της Κρήτης καθώς τα ποσοστά που κατέγραψε ο υποψήφιος περιφερειάρχης του κόμματος και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης δεν εγγυώνται την εκλογή βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.
Ηδη στα Χανιά δεν διαθέτει βουλευτή αφού ο ανεξάρτητος Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι θα προσχωρήσει στο φορέα που θα δημιουργήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ανάλογη είναι και η επιλογή του πρώην βουλευτή, Στέλιου Νικηφοράκη, στενού φίλου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Στο Ηράκλειο ο Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται σε απόσταση από την ηγεσία και επιχειρείται να του χρεωθούν οι χαμηλές επιδόσεις του υποψηφίου της Ν.Δ. στη Μεσσαρά, ενώ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης φέρεται να συνάντησε τον Δημήτρη Γιαννουλάκη, υποψήφιο που στήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, το Σάββατο πριν τις εκλογές.
Στο Ρέθυμνο η κυριαρχία της Ολγας Κεφαλογιάννη και η φιλία της με το Γιάννη Πλακιωτάκη δεν άλλαξαν επίσης τα δεδομένα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.



Πηγή : Εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου