Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Το κενό στο Κέντρο και τα άκρα


Η αποχή, όμως, κρύβει και μία άλλη, κοινωνική διάσταση. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της MARC Θ. Γεράκη, βρισκόμαστε σε μία διαδικασία όπου όλο και λιγότεροι νέοι ψηφίζουν από εκλογές σε εκλογές, ενώ αυτή τη φορά η αποχή διαχύθηκε και σε μεγαλύτερες ηλικίες, στην ομάδα από 35 έως 55 ετών.
Αυτό δείχνει ότι ο ενεργός πληθυσμός της χώρας -κομμάτι που παραδοσιακά τροφοδοτούσε το δικομματισμό- τώρα επιλέγει σε μεγάλο βαθμό την αποστασιοποίηση ή ακόμα και την «αντισυστημική» ψήφο. Παράδειγμα προς μελέτη αποτελεί και η διαπίστωση ότι τα ποσοστά του Β. Κικίλια -ενός νέου προσώπου που μάλιστα πρόβαλλε το προφίλ του νέου και άφθαρτου για να προσελκύσει ψήφους νέων- στηρίχθηκαν κατά πλειοψηφία στην ψήφο των μεγαλύτερων ηλικιών από το χώρο της Ν.Δ.


Ορισμένοι αναλυτές στα κόμματα εκτιμούν ότι το κενό που δημιουργείται από την αποχή ψηφοφόρων κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων αφορά στο χώρο του Κέντρου. Εκεί στήριξε σε σοβαρό βαθμό τη νίκη του το 2009 το ΠΑΣΟΚ, αυτό το χώρο βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, φοβούνται ότι απεμπολεί σταδιακά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στριμώχνοντας» προς τα δεξιά του το ΛΑ.Ο.Σ. Υπό την έννοια αυτή, μήπως δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις για την εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών που θα έρθουν να καλύψουν αυτό το κενό;
Από την άποψη αυτή ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό τοπίο στην Κρήτη. Εκεί ο ένας από τους δύο πόλους του δικομματισμού υποχώρησε, με τον Δ. Γιαννουλάκη, στηριζόμενο από την Ντ. Μπακογιάννη, να φτάνει το 17,5%, δηλαδή 57.000 ψήφους, και τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκη τρίτο με 14,88% και 49.000 ψήφους. Η συμμετοχή ξεπέρασε στο νησί το 70%. Παρά τις ιδιαιτερότητες του εκλογικού σώματος στην Κρήτη, μήπως το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αποτελεί μια ρωγμή και δημιουργεί προϋποθέσεις να σταθεί βιώσιμα το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, που εξαγγέλλεται σε μια εβδομάδα;
Το αίνιγμα της «Χρυσής Αυγής»
Σε ένα άλλο επίπεδο, το «μικροσκοπικό» αλλά εξόχως διακριτό ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» στο δήμο της Αθήνας, με ποσοστά σε ορισμένα τμήματα της τάξης του 10%, μήπως σηματοδοτεί την απαρχή εμφάνισης ακραίων σχημάτων με σημαία το ρατσισμό και τη ξενοφοβία, εκεί, όμως, που το έδαφος έχει αφεθεί παντελώς ελεύθερο από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις; Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα φανεί αν οι τάσεις αυτές -η αποχή, η συρρίκνωση του δικομματισμού και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις- σκιαγραφούνται από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, με διαστάσεις και τάσεις που δεν είναι ακόμα ορατές.



Πηγή : Εφημερίδα Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου