Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Απροθυμία δημάρχων να δώσουν οικονομικά στοιχεία




Η απροθυμία ή και η άρνηση σε πολλές περιπτώσεις, «καποδιστριακών» δημάρχων, να παραδώσουν τα οικονομικά στοιχεία των δήμων τους στους νεοεκλεγέντες συναδέλφους τους, των «καλλικρατικών» δήμων, στους οποίους συνενώθηκαν, προκειμένου να προετοιμάσουν τον σχεδιασμό τους για τους νέους ΟΤΑ ώστε την 1η Ιανουαρίου που θα αναλάβουν καθήκοντα να έχουν εικόνα για τα ταμεία που θα παραλάβουν, ανάγκασε τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, Αθανάσιο Καρούντζο να καινοτομήσει και να παρέμβει ζητώντας από όλους τους δημάρχους του νησιού να του παραδώσουν εντός δέκα ημερών, την οικονομική κατάσταση του δήμου τους.
Ο κ. Καρούντζος, δεν ζητά απλά τον ισολογισμό κάθε δήμου αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα, υποχρεώνοντας τους δημάρχους να παραδώσουν στην Περιφέρεια αναλυτικό πίνακα εσόδων-εξόδων και δανείων με όλα τα απαραίτητα έγγραφα.



Ειδικότερο βάρος θα δοθεί από τον περιφερειάρχη στις οφειλές των δήμων προς τρίτους που πρέπει να δηλωθούν με ακρίβεια και στις δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογράψει με ιδιωτικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρούντζος έχει βάσιμες υποψίες για την μεν πρώτη περίπτωση ότι ορισμένες δημοτικές αρχές χρωστάνε χρήματα σε επαγγελματίες, εργολάβους ή προμηθευτές, για έργα η προμήθειες που έγιναν με μη σύννομο τρόπο στη διάρκεια της θητείας τους και τα οποία θα χρεωθεί ο νέος «καλλικρατικός» δήμος. Βέβαια, η είσπραξη τέτοιων ποσών ακόμα και δια της δικαστικής οδού, είναι αβέβαιη.
Για τη δεύτερη περίπτωση, ο περιφερειάρχης θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το αν έχουν γίνει δανειακές συμβάσεις χωρίς την έγκριση της Περιφέρειας όπως επιβάλλεται ή μόνο με έγκριση Δημοτικού Συμβουλίου. Οι δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τα πραγματικά στοιχεία της οικονομικής τους υπηρεσίας αλλά και τα στοιχεία που αφορούν τις δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων τους ώστε σαφώς να προκύπτει το ταμειακό τους υπόλοιπο.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δήμαρχοι απέκρυψαν ή εμφάνισαν λανθασμένα στοιχεία, κάτι που θα φανεί με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων, θα αναζητηθούν ευθύνες και θα επιβληθούν οι αυστηρές κυρώσεις που αφορούν τη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Στο επείγον έγγραφο που απέστειλε ο κ. Καρούντζος προς τους δημάρχους του νησιού, αναφέρει:
Να μας γνωρίσετε εντός δέκα ημερών από τη λήψη του παρόντος, λεπτομερώς την οικονομική κατάσταση του Δήμου/Κοινότητας σας και συγκεκριμένα:

α. Τρέχον ταμειακό υπόλοιπο και πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί αυτό την 31-12-2010, αφού λάβετε υπόψη τις αναμενόμενες εισπράξεις και πληρωμές μέχρι τέλος του έτους.
β. Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.
γ. Οφειλές προς τρίτους εκτός αυτών που είναι ενταγμένες σε χρηματοδοτικά προγράμματα και αυτών που δεν έχει γίνει πρόβλεψη πληρωμής τους στη (α) περίπτωση.
δ. Δανειακές υποχρεώσεις (συνολικές και ανά μήνα).
ε. Ανελαστικές μηνιαίες δαπάνες (λειτουργικά έξοδα).
στ. Καταστάσεις προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και πηγή προέλευσης σχετικής πίστωσης καταβολής της αμοιβής.
ζ. Υφιστάμενες και υπό σύσταση Δημοτικές Επιχειρήσεις κάθε Νομικής μορφής.
η. Αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης, τα περιουσιακά της στοιχεία, το προσωπικό της και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία μετατροπής των υφισταμένων επιχειρήσεων.


Πηγή : 2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου