Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Οι προϋποθέσεις της οικονομικής σωτηρίας



Παρά την εικόνα ομαλότητας που προσπαθούν να δημιουργήσουν η τρόικα και η κυβέρνηση, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε σημαντικές θυσίες, που είναι εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθούν χωρίς αποτέλεσμα. Η διατήρηση του περιθωρίου στο επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου στα επίπεδα του περασμένου Μαΐου αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε τους προνομιακούς συνομιλητές της που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Η διεθνής διάσταση
Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Παπανδρέου και οι εκπρόσωποι της τρόικας μας διαβεβαίωναν ότι το ελληνικό Δημόσιο θα εξοφλούσε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα και πως θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του στις διεθνείς αγορές από το 2011 ή το αργότερο το 2012.
Aποδείχθηκε στην πράξη ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να σηκώσει το βάρος της έγκαιρης εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, γι’ αυτό μεθοδεύεται η παράταση της εξόφλησης του δανείου σε βάθος χρόνου. Οι Γερμανοί εξακολουθούν να εκφράζουν κάποιες αντιρρήσεις, αναμένεται, όμως, να προσυπογράψουν την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου, για να μην προκαλέσουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, πιθανόν και της Ευρωζώνης.Πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις άλλες ανάγκες δανεισμού της στην ελεύθερη αγορά το 2012, οπότε θα υπάρξει ένα νέο δάνειο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αποτραπεί πάλι η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.Το ελληνικό Δημόσιο αποκλείεται να φανεί συνεπές προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει εάν δεν υπάρξει δραστική μείωση του κόστους δανεισμού. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η πραγματική οικονομία και η ελληνική κοινωνία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θύματα ενός ουσιαστικά τοκογλυφικού συστήματος, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λεγόμενο αργό οικονομικό θάνατο. Έχουμε φτάσει στο σημείο το ετήσιο κονδύλι για τους τόκους που καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο για τα δάνεια που έχει συνάψει να ξεπερνάει το κόστος της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Επιβάλλεται η έκδοση του ευρωομολόγου ή κάποια άλλη εντυπωσιακή πρωτοβουλία για να τεθεί υπό έλεγχο το κόστος του δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου.
Η εσωτερική διάσταση
Εάν δεν βελτιωθεί το ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, θα οδηγηθούμε σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Είμαστε, πάντως, υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στην προάσπιση της κοινωνικής συνοχής, στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τους ΟΤΑ, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα και να προετοιμάσουμε την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη μελλοντική βελτίωση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
Προς το παρόν τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης συμβάλλουν στην αποσύνθεση της ελληνικής κοινωνίας. Η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών στα αστικά κέντρα και η μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται οδηγούν σε εκρηκτικές καταστάσεις. Επιπλέον, είναι πρακτικά αδύνατη η ανάπτυξη μιας συλλογικής δημιουργικής προσπάθειας χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι πλέον στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης, εκφράζονται, όμως, αμφιβολίες για τον τρόπο που θα τις διαχειριστούν οι αρμόδιοι. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν δυνατότητες για αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Η τρόικα και η κυβέρνηση Παπανδρέου επιλέγουν ισοπεδωτικές λύσεις, που μπορεί να εξασφαλίζουν, σε πρώτη φάση, κάποιες οικονομίες, στέκονται, όμως, εμπόδιο στη συλλογική, δημιουργική προσπάθεια.
Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπου το μνημόνιο τείνει να μετατραπεί σε οικονομικό ζουρλομανδύα. Η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και την ανεργία σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, χωρίς αυτό να εμποδίζει τους κυβερνητικούς παράγοντες και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να περιγράφουν το... αναπτυξιακό μας μέλλον.

Πηγή : citypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου