Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

"Χρειάζεται και η ΝΔ αλλαγή πορείας"


ΑΛΛΑΓΗ πορείας στη ΝΔ με τροποποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής της και ανασχηματισμό στα πρόσωπα που κινούν τα νήματα στη Ρηγίλλης προτείνει ο κ.  Α. Σπηλιωτόπουλος εκτιμώντας ότι έφτασε η στιγμή για να αποδείξει και στην πράξη ότι έλαβε τα μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο πρώην υπουργός και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ως το 2000 τάσσεται καθαρά κατά των διαγραφών  και ζητεί να σταματήσουν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης με την κυβέρνηση, αφού, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, το ΠαΣοΚ πυρπολεί τα γεφύρια της συναίνεσης. 
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρεται με έμμεσο τρόπο και στις προοπτικές του νέου κόμματος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη , επισημαίνοντας ότι η ενίσχυσή του εξαρτάται από τον πολιτικό χώρο που είναι πιθανό να αφήσει κενό η ΝΔ. 
- Το μεγάλο ποσοστό αποχής ήταν μήνυμα μόνο για την κυβέρνηση ή και για τη ΝΔ; 
«Για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Για την κυβέρνηση πρωτίστως, ασφαλώς και για την Αριστερά, η οποία απέτυχε να εισπράξει τη δυσαρέσκεια κάτω από τις πιο ευνοϊκές για αυτή συνθήκες λόγω οικονομικής συγκυρίας. Αλλά ήταν μήνυμα και για τη ΝΔ. Πρώτα από όλα υπάρχουν ακόμη πολλοί φίλοι μας που δεν μας έχουν συγχωρέσει για τα λάθη του παρελθόντος. Κυρίως επειδή, ενώ είχαμε το μαχαίρι και το πεπόνι, αφήσαμε το πεπόνι να παραωριμάσει και το μαχαίρι ξαφνικά το δώσαμε πριν την ώρα του στον αντίπαλο. Υπάρχουν και πολλοί που δεν αντέχουν να μας παρακολουθούν ακόμη να διαπληκτιζόμαστε». 

- Οι πολίτες ζητούν και συναίνεση. Και η ΝΔ την αρνείται... 
«Κάνετε λάθος. Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ΠαΣοΚ, πρόσφερε χείρα συνεννόησης για το καλό του τόπου. Η απάντηση του ΠαΣοΚ ήταν η κατασυκοφάντηση των πολιτικών του αντιπάλων, ο μηδενισμός των έργων των κυβερνήσεων Καραμανλή, οι εξεταστικές επιτροπές και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής ακόμη και για ασήμαντα θέματα. Ακόμη και τώρα όμως δεν διευκρινίζει τι είδους συναίνεση επιθυμεί, τι περιεχόμενο της προσδίδει. Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε ότι θα καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν τους έχει καλέσει ακόμη. Υποψιάζομαι ότι δεν τους καλεί επειδή πρώτα θέλει να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις του με την τρόικα. Τι νόημα έχει όμως η συναίνεση, αν όλα έχουν στο μεταξύ συμφωνηθεί;». 

- Δηλαδή εσείς είστε κατά της συναίνεσης... 
«Το αντίθετο. Και ως πρόσωπο και ως πολιτικός του φιλελευθερισμού. Πιστεύω στη σύνθεση και στη συναίνεση. Είμαι όμως ρεαλιστής και διακρίνω ότι με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε συναίνεση ούτε εθνική συνεννόηση. Κάνει ανταρτοπόλεμο στον εαυτό της και στη χώρα. Ζητεί συναίνεση μόνο για πιο επώδυνα μέτρα. Και τέτοια συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει από τη ΝΔ. Τα περί συναίνεσης είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ, όπως ήταν αυτό με το δίλημμα των εκλογών. Αν θέλει συναίνεση η κυβέρνηση, ας σταματήσει να πυρπολεί νύχτα τα γεφύρια της συνεννόησης με προεπιλογές και προειλημμένες αποφάσεις». 

- Αρα υποστηρίζετε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να αλλάξει τίποτε στην πολιτική της και να συνεχίσει την αντιπολίτευση με αιχμή τη στρατηγική κατά του μνημονίου; 
«Η στρατηγική της ΝΔ στις βασικές γραμμές της είναι σωστή. Αλλο αυτό και άλλο ο τρόπος με τον οποίο την υπηρετούμε. Εκεί να δεχτώ ότι μπορούμε να βελτιωθούμε. Χρειαζόμαστε και εμείς αλλαγή πορείας. Χρειάζονται αλλαγές στην επικοινωνιακή τακτική μας. Χρειαζόμαστε αλλαγές στην οργανωτική δομή μας. Αξια και ικανά πρόσωπα χρησιμοποιούνται σε θέσεις που δεν αποδίδουν. Υπάρχουν στελέχη τα οποία μπορούν να αποδώσουν καλύτερα από άλλα αξιώματα. Και το κυριότερο, χρειάζονται καλύτερες διαδικασίες σύνθεσης των πολλών χρήσιμων απόψεων που υπάρχουν στη ΝΔ. Προφανώς, στην καθημερινότητά μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί». 
«Στα φιλελεύθερα κόμματα είναι ξένες οι διαγραφές»
- Μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών από τότε που ο κ.Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ έχουν βρεθεί εκτός κόμματος πέντε βουλευτές. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είναι λιγότεροι; 

«Οι απόψεις μου είναι γνωστές. Στα φιλελεύθερα κόμματα οι διαγραφές είναι φύσει και θέσει ξένες. Χρησιμοποιούνται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ως ύστατο μέσο για να επανέλθει η ενότητα όταν αυτή κινδυνεύει σημαντικά. Προφανώς, ο πρόεδρος του κόμματος θα γνώριζε περισσότερα και θα έκρινε ότι οι διαγραφές ήταν επιβεβλημένες». 

- Εκτιμάτε ότι ο κύκλος των διαγραφών και των ανεξαρτητοποιήσεων έκλεισεή πιστεύετε ότι θα έχουμε και συνέχεια; 
«Πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε στη ΝΔ με εσωκομματικά ζητήματα. Απογοητεύουμε και τους φίλους μας αλλά και την κοινωνία. Ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν τις δικές μας αρχές και προτάσεις, όσοι παραδοσιακά υπήρξαν απέναντί μας, σήμερα μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών θέλουν δυνατή και αποτελεσματική αντιπολίτευση».
«ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ»
- Το νέο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη πώς το βλέπετε; Θα κατορθώσει να εδραιωθεί στο πολιτικό σκηνικό ή θα είναι άλλος ένας διάττων αστέρας που θα σβήσει σύντομα; 

«Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τη ΝΔ. Αν εμείς ασκήσουμε σωστή και υπεύθυνη αντιπολίτευση, δεν θα αφήσουμε χώρο και κενό. Αν συνεχίσουμε τους αλληλολιθοβολισμούς μεταξύ μας, τότε μόνο απογοητεύουμε. Αποψή μου είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και από κανέναν, αρκεί να κοιτά μπροστά και να κάνει την δουλειά της». 

- Ναι,αλλά ο κ.Σαμαράς ζητεί να φύγουν οι λαθρεπιβάτες και όσοι πλήγωσαν την παράταξη με τη συμπεριφορά τους. Οταν τα ακούν αυτά βουλευτές που δεν τον στήριξαν στην εσωκομματική εκλογή, πώς πρέπει να νιώθουν; 
«Οποιος νιώθει λαθρεπιβάτης θα νιώθει άσχημα. Οσοι ήταν πάντα κοντά μας και προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν και στις καλές και στις δύσκολες στιγμές δεν έχουν λόγο να αισθάνονται ότι τέτοιες αναφορές τούς αφορούν. Οσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν το κάνουν. Οσοι επιθυμούν να παραμείνουν προχωρούν μπροστά. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνεύσει κανείς ότι αυτά αφορούν βουλευτές που είχαν άλλη άποψη σε ελεύθερες δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες. Αυτούς πρέπει πρωτίστως να αγκαλιάσουμε. Στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν παιδιά και παραπαίδια». 

- Πιστεύετε ότι οι βουλευτές που διαγράφτηκαν ή ανεξαρτητοποιήθηκαν πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στη ΝΔ; 
«Είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλή συζήτηση. Το 1998 διαγράφτηκαν οκτώ βουλευτές, αλλά δεν παρέδωσαν την έδρα τους. Και τότε έγινε πολλή συζήτηση. Και σήμερα. Βέβαια, τότε επέστρεψαν πάλι στη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, μάλλον, τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Το μέλλον θα δείξει».

 
Πηγή : tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου