Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Νέες αρπαχτές από τους νταβατζήδες...


«ΤΖΑΜΠΑ» ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ 5 έως 8 δισ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου για αναδιαρθρώσεις ζημιογόνων εταιρειών και αποζημιώσεις για απολύσεις προσωπικού ετοιμάζεται να δώσει το κράτος στους γνωστούς νταβατζήδες της διαπλοκής.

Αφού τις τελευταίες δεκαετίες απομύζησαν τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους και προχώρησαν σε θηριώδεις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου, τώρα με αφορμή τον νέο αναπτυξιακό νόμο οι νταβατζήδες θα πάρουν και πάλι πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηρίξουν τις εταιρείες τους που καταρρέουν όχι λόγω της κρίσης αλλά εξαιτίας της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης των προηγούμενων ετών. 

Πηγή : protothema.gr
Οι προθέσεις αυτές των υπουργών της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τώρα όσους πολέμησαν λυσσαλέα τον Γιώργο Παπανδρέου από το 2004 έως το 2008, όταν δηλαδή ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργούν μείζονος σημασίας ηθικό θέμα. 

Θέμα για το επόμενο Ειδικό Δικαστήριο…

Οι ευθύνες τους θα είναι βαρύτατες καθώς εάν ανοίξουν τα κρατικά ταμεία για να χρηματοδοτήσουν τους γνωστούς νταβατζήδες της διαπλοκής και όχι τις επιχειρήσεις που τα έχουν πραγματικά ανάγκη θα είναι όπως λέγεται σε τραπεζικούς και οικονομικοπολιτικούς κύκλους… 

Ετσι, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει τον ανανεωμένο αναπτυξιακό νόμο 3299/2004 στον οποίο (άρθρο 9) εκτιμάται ότι θα ενταχθούν δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Θα είναι περισσότερο ευέλικτος από τον προηγούμενο και θα προβλέπει την ένταξη πολλών κλάδων της οικονομίας εκτός από τη μεταποίηση (εντασσόταν στον προηγούμενο νόμο). Τα συνολικά κονδύλια εκτιμάται ότι θα υπερβούν το ποσό των 5 έως 8 δισ. ευρώ. Μια επιχείρηση για να καταστεί ικανή να πάρει τα χρήματα που προβλέπονται από τον νέο νόμο θα πρέπει να υποβάλει τον σχετικό φάκελο στην Αθήνα και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες (μετά εγκρίνεται και πάλι από το αρμόδιο υπουργείο) με την προϋπόθεση να έχει καταρτίσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Δεν θα εξετάζουν την περιουσία και τους λογαριασμούς των μετόχων

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αναπτυξιακός νόμος (όπως γίνεται και τώρα) δεν θα εξετάζει την προσωπική περιουσία των βασικών μετόχων της επιχείρησης. Ετσι, για παράδειγμα, οι βασικοί μέτοχοι δύναται να έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή μετρητά σε τράπεζες της Ελλάδος και του εξωτερικού, τα οποία όμως δεν θα ληφθούν υπόψη στην περίπτωση που η επιχείρηση αυτή θελήσει να ενταχθεί στον νόμο. Με λίγα λόγια κανείς δεν ζητάει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των ιδιοκτητών.

Αυτό σημαίνει ότι το αρμόδιο υπουργείο αλλά και η Ε.Ε., όπου θα κατατεθούν τα σχετικά αιτήματα, θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης προκειμένου να δια πιστώσουν εάν μπορεί να επιβιώσει αποκλειστικά με δικούς της οικονομικούς πόρους και όχι με την προσωπική περιουσία του ιδιοκτήτη της ή των βασικών της μετόχων. 

Για να είναι σίγουροι στις Βρυξέλλες ότι τα χρήματα δεν θα πάνε για άλλους σκοπούς, προβλέπονται τα εξής: 

■ Εάν πρόκειται για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία και ασφαλιστικές εισφορές, τότε η επιταγή κόβεται υπέρ του Ταμείου ή της αρμόδιας ΔΟΥ. 

■ Εάν πρόκειται για αποζημιώσεις για την απόλυση προσωπικού, τότε οι επιταγές κόβονται είτε υπέρ του εργαζομένου είτε υπέρ της επιχείρησης. Στη δεύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος για να εισπράξει το ποσό που δικαιούται πρέπει να υπογράψει μια υπεύθυνη δήλωση. Απώτερος στόχος της επιχείρησης θα πρέπει να είναι η ανάπτυξή της βάσει του business plan που θα καταρτίσει. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε ατασθαλία ή εναλλακτικά ότι δεν τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ζητήσει πίσω την κρατική χρηματοδότηση.«ΤΖΑΜΠΑ» ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ 5 έως 8 δισ. ευρώ μέσω του αναπτυξιακού νόμου για αναδιαρθρώσεις ζημιογόνων εταιρειών και αποζημιώσεις για απολύσεις προσωπικού ετοιμάζεται να δώσει το κράτος στους γνωστούς νταβατζήδες της διαπλοκής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου