Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

S&P: Σε creditwatch η αξιολόγηση "BB+" της Ελλάδας





Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης (CreditWatch) με αρνητικές συνέπειες τοποθέτησε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "BB+" της Ελλάδας η Standard & Poor΄s Ratings Services καθώς αξιολογεί τις διεργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης.

Η S&P τοποθετεί παράλληλα σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες την αξιολόγηση "BB+" στις επιμέρους εκδόσεις χρέους της ελληνικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "B". Η αξιολόγηση μετατροπής και μεταφοράς (Transfer and Convertibility) παραμένει αμετάβλητη σε "AAA".

Σε σχετική έκθεση ο οίκος σημειώνει ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης (ΕSM) αναμένεται να γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα ωστόσο, "σε γενικές γραμμές, ο ESM θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες σε σχέση με τις πιθανότητες οι μη-κυβερνητικοί κάτοχοι κρατικού χρέους να πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως".

"Πριν φτάσουμε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα", διευκρινίζει ο αναλυτής της S&P, Moritz Kraemer, "θα αναλύσουμε τα επιμέρους στοιχεία του ESM που τελικά θα παρουσιαστούν στις εθνικές κυβερνήσεις ή κοινοβούλια προς επικύρωση".

Την ίδια στιγμή ο οργανισμός σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι υποψήφιος για να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του ESM, πέρα από τη χρηματοδότηση που έχει ήδη λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μέσω των διμερών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Αυτό εξηγεί, προσθέτει ο οίκος, "γιατί τοποθετούμε την Ελλάδα σε CreditWatch με αρνητικές συνέπειες μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία".

Η Standard & Poor΄s σημειώνει ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει καταλήξει σε απόφαση σχετικά με την αξιολόγηση και μετά την ανάλυση των τελικών λεπτομερειών για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που αναμένεται να γίνουν γνωστές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Εκπληκτο το ΥΠΟΙΚ 
"Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P να θέσει την Ελληνική Δημοκρατία υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση (negative credit watch) αποτελεί έκπληξη δεδομένων των πρόσφατων επιτυχιών του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν  την ανταγωνιστικότητα της χώρας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ. 

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι, η απόφαση στηρίζεται αποκλειστικά σε εξελίξεις εκτός Ελλάδος και, πιο συγκεκριμένα στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί μετά το 2013.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι "Η απόφαση αποτελεί μια προσέγγιση της επίπτωσης του ESM στις αγορές, η οποία αγνοεί  το ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο σε χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα, η οποία ήδη λαμβάνει οικονομική υποστήριξη, για να λύσει το υπάρχον πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα".


Πηγή : capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου