Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Τα κόμματα, ο νόμος και η τάξη


Πώς αλλάζουν τα πράγματα... Κάποτε, «ο νόμος και η τάξη» ήταν παραδοσιακά και, σχεδόν, αποκλειστικά, θέματα της ελληνικής Δεξιάς. Σήμερα όμως, αλλά και την τελευταία δεκαετία, αποδεικνύεται ότι και αυτός ο κανόνας της πολιτικής ανετράπη. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να ακούς έναν πρώην πρόεδρο της ΕΦΕΕ με την ιστορία του Χρήστου Παπουτσή να μιλάει για την ανάγκη κατασκευής φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να αναδεικνύει σε κορυφαία προτεραιότητα την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Ο,τι σημαντικό εξάλλου έγινε στη δημόσια τάξη, από την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» έως τη δημιουργία της ομάδας ΔΙΑΣ, επετεύχθη όσο αρμόδιος υπουργός ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Είχε προηγηθεί βεβαίως μία δεκαετία του ΠΑΣΟΚ, κατά την οποία είχαν διαλυθεί το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας. Τα χρόνια της Ν.Δ. σημαδεύτηκαν από την επιπολαιότητα και τη χαλαρότητα, την έλλειψη προετοιμασίας στις μεγάλες πυρκαγιές και, βεβαίως, τα τρομακτικά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.
Τίποτα δεν προκαλούσε περισσότερο τρόμο στην κυβέρνηση Καραμανλή από την ιδέα ενός θανάτου κατά τη διάρκεια κάποιων επεισοδίων. Στο όνομα αυτού του φόβου επήλθε η παράλυση και αδρανοποιήθηκαν κρίσιμα κομμάτια του κρατικού μηχανισμού.
Η Ν.Δ. μοιάζει όμως να φοβάται καν να μιλήσει για «νόμο και τάξη». Δεν ξέρω αν την τρομάζει η ιδέα της αναβίωσης ενός στερεότυπου μιας παλιάς... κακής Δεξιάς ή αν απλώς δεν αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα για τους Ελληνες πολίτες. Ακόμη και οι αντιδράσεις της για τον συνοριακό φράχτη είναι αμήχανες, άνευρες και με μηδενικό αντίκτυπο. Αντιθέτως, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει καταλάβει ότι πρόκειται για μείζον πολιτικό θέμα και να πιστεύει ότι με μια σκληρή πολιτική μπορεί να εξισορροπήσει ένα μέρος της δυσαρέσκειας για την οικονομική της πολιτική.
Γεγονός, πάντως, είναι πως όποιο κόμμα και να διεκδικήσει την ψήφο μας στο μέλλον θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να χειριστεί τα θέματα δημόσιας τάξης, λαθρομετανάστευσης και ασφάλειας με επάρκεια. Και δεν μιλάμε μόνο για συνθήματα ή εύκολα πυροτεχνήματα, αλλά και για σοβαρή προεργασία και εξεύρεση στελεχών που να γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα. Η Ν.Δ. έχει, λοιπόν, πολύ δρόμο να καλύψει για να κλείσει την ψαλίδα της αξιοπιστίας της σε αυτόν τον ζωτικό τομέα. Γιατί, όπως είχε πει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο των Δεκεμβριανών, «το πρόβλημα δεν είναι πια αν η Δεξιά θα βγάλει τα τανκς στους δρόμους, αλλά και να τα βγάλει, θα τρακάρουν μεταξύ τους»...


Πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου