Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζουν πόθεν έσχες και χρηματόδοτηση κομμάτων

Νέο νομοθετικό πλαίσιο – σκούπα για τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών αλλά και τη χρηματοδότηση των κομμάτων εισάγει στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, με βάση το νέο νομοσχέδιο, η επιτροπή ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών θα στελεχώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από δικαστικούς. 
Παράλληλα, ο ασκούμενος έλεγχος δεν θα αφορά μόνο στις δηλώσεις που υποβάλλονται κάθε έτος, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ, προκειμένου η αρμόδια επιτροπή να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή με πόσα χρήματα εισέρχεται και εξέρχεται από την πολιτική ένας βουλευτής. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Ραγκούσης, όλες οι δηλώσεις του «πόθεν έσχες» θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, προκειμένου οι πολίτες να λαμβάνουν γνώση για τα οικονομικά πεπραγμένα των βουλευτών που ψηφίζουν.

Σε δημόσια διαβούλευση οι διατάξεις του νομοσχεδίου

Θέτοντας τις κατευθυντήριες γραμμές του νομοσχεδίου για την ρύθμιση του «πόθεν έσχες», ο Γιάννης Ραγκούσης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λάβει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, θέτοντας τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου σε διαβούλευση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Επεσήμανε, μάλιστα, πώς σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του νέου κανονιστικού πλαισίου αναμένεται να διαδραματίσει και η Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, με τις παρατηρήσεις της.
«Σκοπός είναι η ηθική επαναθεμελίωση της πολιτικής. Και η αναμόρφωση του κράτους και της πολιτείας απαιτεί σύγκρουση με την γκρίζα πλευρά της πολιτικής», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο υπουργός Εσωτερικών.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θέτει αυστηρές διατάξεις σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους επέρχεται η έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Μειώνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό κορβανά
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι θα «ψαλιδιστεί» σημαντικά και η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η διαφάνεια του πολιτικού συστήματος. 
Μάλιστα, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου, τα κόμματα θα υποχρεούνται στο εξής να διατηρούν λογιστικά βιβλία γ’ κατηγορίας αλλά και πλήρη κατάλογο με τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από ιδιώτες. Παράλληλα, όλα τα οικονομικά στοιχεία των κομμάτων θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο, για καθαρά ευνόητους λόγους. Επιπλέον, θα λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τη διαδικασία δανεισμού τους, καθώς όλα σχεδόν τα κόμματα εμφανίζουν οικονομική ζημία.



Πηγή : zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου