Έξι μήνες άγριας λιτότητας και κατάργησης οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων οδήγησαν σε... νέα αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Το επιτόκιο του δεκαετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς έχει αυξηθεί στο 11,93%, ενώ πριν από τη συμφωνία για ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, στις 2 Μαΐου, ήταν στο 8,96%
.
Θυσίες χωρίς ελπίδα
Οι θυσίες των Ελλήνων, των Ιρλανδών και των Πορτογάλων μετατρέπονται σε υπερκέρδη για τους πιστωτές και τους διαχειριστές του δημόσιου χρέους. Η επιδείνωση των όρων δανεισμού οδήγησε στην αύξηση των δαπανών του ελληνικού Δημοσίου για τόκους, με αποτέλεσμα το σχετικό κονδύλι να ξεπερνά το κόστος μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων και καταβολής των συντάξεων των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων.
Οι λαοί υφίστανται πλέον μια συλλογική τιμωρία, η οποία οφείλεται στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και στην απόλυτη υποταγή της πολιτικής τάξης στα κελεύσματα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εξαφανίζονται με εντυπωσιακή ταχύτητα προνόμια και δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων προκειμένου να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Οι αγορές, όμως, έχουν κάθε λόγο να κερδοσκοπούν με την αστάθεια και την αβεβαιότητα. Η θεσμοθετημένη ασυδοσία τους οδηγεί σε αθλιότητες σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.
Αλλαγή πορείας
Την κατάσταση επιδεινώνουν οι παρεμβάσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας κ. Μέρκελ, η οποία θέλει να εφαρμόσει από το 2011 ένα είδος συνυπευθυνότητας μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών που επενδύουν σε κρατικά ομόλογα. Με την πρωτοβουλία που παίρνει σε συνθήκες άγριας κερδοσκοπίας των αγορών σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας η κ. Μέρκελ οδηγεί σε νέα μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου χωρών-μελών της Ευρωζώνης με μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα.
Η κρίση εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Ιρλανδία και τώρα δοκιμάζει τις αντοχές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που έχουν λιγότερα οικονομικά προβλήματα και καλύτερη προοπτική. Οι αριθμοί χάνουν τη σημασία τους γιατί οι οικονομίες που επιτυγχάνονται με τα δρακόντεια μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις αναλογούν σε σχετικά μικρό ποσοστό των επιβαρύνσεων που προκαλεί ο θρίαμβος των διεθνών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων.
Από την οικονομική κρίση θα βγούμε μόνο με πολιτικές αποφάσεις που θα πλήξουν τα κερδοσκοπικά κυκλώματα, θα επιβάλλουν πειθαρχία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με χαμηλό κόστος.
Πηγή : citypress.gr
Στις πολιτικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί οι θυσίες του ελληνικού λαού, όπως άλλωστε του ιρλανδικού και του πορτογαλικού, είναι χωρίς ελπίδα. Έχουν δημιουργηθεί τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις και μόνο το κόστος που έχει η λειτουργία των διεθνών κερδοσκοπικών κυκλωμάτων σε βάρος των οικονομιών των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης ξεπερνάει κατά πολύ τα οφέλη από τα ολοένα αυστηρότερα προγράμματα εξυγίανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου