Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Σφίγγει το ζωνάρι λόγω της κρίσης και η Εκκλησία


Η κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο ούτε τον ετήσιο προϋπολογισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, για το 2011, όπως συμβαίνει, δηλαδή, και με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Το ύψος του αγγίζει τα 24,2 εκατ. ευρώ -έναντι 23,5 εκατ. το 2010- κι ας είναι καλά τα μισθώματα και τα μερίσματα.

«Μεσούσης της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως και των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, ο προϋπολογισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος -ΕΚΥΟ του οικονομικού έτους 2011- διαμορφώνεται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο» σημειώνεται στην έκθεση της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, η οποία έχει την ευθύνη κατάρτισης του προϋπολογισμού. «Η προσπάθεια για θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να επιτευχθεί κυρίως μέσω της αποτελεσματικής διαχειρίσεως των περιορισμένων για εφέτος πόρων, της αξιολογήσεως της κάθε δραστηριότητας, του περιορισμού των δαπανών παράλληλα με την ενίσχυσιν των εσόδων» προστίθεται.
Τα έσοδα της Εκκλησίας για το 2011 προβλέπεται να προέλθουν κυρίως από μισθώματα, περίπου 12 εκατ. ευρώ, και -για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια- από μερίσματα που της αναλογούν βάσει του μετοχικού χαρτοφυλακίου της στις Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Ελλάδος.
Συγκεκριμένα προϋπολογίζεται να εισρεύσουν στο εκκλησιαστικό κεντρικό ταμείο 7,7 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 500.000 ευρώ που είχε προϋπολογισθεί το 2010.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΥΟ στοχεύει στη μελετημένη αναδιάρθρωση των μισθωμάτων καθώς και στην υιοθέτηση νέων μεθόδων αξιοποιήσεως της ακίνητης περιουσίας της ώστε να αυξηθούν τα έσοδα της Εκκλησίας.
Επαναπροσδιορισμός
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για το 2011, η Εκκλησία προέβη σε έναν επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της στην κατεύθυνση και των κοινωνικών αναγκών που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Βασική κατεύθυνση του προϋπολογισμού είναι η «συγκράτησις του ύψους των δαπανών και η συμπίεσις των λειτουργικών δαπανών στις απολύτως αναγκαίες».
Ενα σημαντικό μέρος των δαπανών αφορά τη λειτουργία των πολυάριθμων μόνιμων και Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών και άλλων εκκλησιαστικών υπηρεσιών όπως το Διορθόδοξο Κέντρο, ο ραδιοφωνικός σταθμός και η υπηρεσία διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Για τον Φόρο Εισοδήματος από την εκμίσθωση εκκλησιαστικών ακινήτων αναμένεται να πληρώσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τέσσερις δόσεις των δανείων που έλαβε προκειμένου να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η Εκκλησία θα καταβάλει ποσό 4,5 εκατ. ευρώ. Περίπου 1 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Μητροπόλεων, την ασφαλιστική κάλυψη μοναχών που υπηρετούν στην Ελλαδική Εκκλησία και στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και στο Σινά, για υποτροφίες σε φοιτητές καθώς και για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων Μητροπόλεων. Η συνολική δαπάνη θα αγγίξει τα 5,1 εκατ. ευρώ, μειωμένη σε σχέση με το 2010 κατά 500.000 ευρώ.
Ηδη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι 12 Ιεράρχες - μέλη της ΔΙΣ, μελετούν τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός, ο οποίος εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.


Πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου