Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

«Μήνυμα» για την επιμήκυνση

Ολο και πιο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εξέλιξη που θεωρείται μονόδρομος εξαιτίας του υπέρογκου δημοσίου χρέους, το οποίο θα προσεγγίσει το επίπεδο του 160% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς και των δανειακών αναγκών άνω των 70 δισ. ευρώ κατά έτος που θα πρέπει να καλύψει η χώρα το 2014 και 2015

Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες από τη Φρανκφούρτη όπου συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο ότι «η παράταση (της αποπληρωμής των δανείων), αν γίνει, θα αποτελεί επιβράβευση αυτών που έχουν επιτευχθεί, δεν θα είναι υποκατάστατο γι’ αυτά που θα έπρεπε να γίνουν».


Οχι στο λάθος μήνυμα

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «αν ανοίξει τώρα η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους και τις περικοπές χρέους, νομίζω ότι τότε υποτιμάται η ζημιά που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, η ζημιά στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όλες οι παράπλευρες απώλειες στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Προσπάθησε δηλαδή να εξηγήσει ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα, δεν θα έλυνε τίποτα και θα έβλαπτε και άλλες χώρες της περιφέρειας.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για να πετύχει αποπληρωμή με καλύτερους όρους για τα δάνεια που λαμβάνει από το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης. Κάτι που επιζητούν και οι αγορές.
Οι πληροφορίες λένε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει η αλλαγή στη σύμβαση να γίνει άμεσα, μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους.
Και αυτό, διότι η συμφωνία της χρονικής επέκτασης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης, δεν θα αφορά στο σύνολο των 110 δισ. ευρώ, αλλά στο ποσό εκείνο που θα απομένει να λάβει η Ελλάδα από τη στιγμή που θα επέλθει η αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης.

38 δισ. ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι εάν η σύμβαση αλλάξει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011, τότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει με τους υφιστάμενους όρους το ποσό των 38 δισ. ευρώ που θα έχει ήδη λάβει (λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η τρίτη δόση θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο από το ΔΝΤ και τον Ιανουάριο από την Ευρωζώνη) και με τους νέους όρους το υπόλοιπο ποσό των 72 δισ. ευρώ.
Αυτό που απομένει για να προχωρήσει και να επικυρωθεί η συμφωνία είναι να συμφωνήσει η Γερμανία. Το ΔΝΤ εμφανίζεται θετικό, ενώ και η Κομισιόν δεν έχει προβάλει ενστάσεις.


Πηγή : e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου