Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Γκρίνια και διχασμός


Ολική επαναφορά στην... προτέρα κατάσταση (πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της πρώτης Κυριακής υπήρξε για τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά μετά τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής. Πριν καλά καλά εκφράσει την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του κόμματός του την πρώτη Κυριακή, ο Σαμαράς υποχώρησε αντιμετωπίζοντας και πάλι γκρίνια και εσωστρέφεια στο κόμμα.
Επιπλέον, με το «καλημέρα» της επόμενης μέρας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται να επιλέξει τη στάσηπου θα κρατήσει στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό – πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα – για το θέμα της συναίνεσης που επιδιώκει η κυβέρνηση. Τα κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης πάντως εμφανίζονται διχασμένα για το ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει ο αρχηγός τους.


Κάποιοι ισχυρίζονται ότι, εάν συναινέσει ο Σαμαράς στην πρόταση του πρωθυπουργού, στην πραγματικότητα θα έχει ακυρωθεί όλη η μέχρι σήμερα αντιμνημονιακή πολιτική του και η αξιωματική αντιπολίτευση θα φανεί αφερέγγυα στην κοινή γνώμη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να αρνηθούν κάθε συνεννόηση αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Ευρωπαίων, καθώς και τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται η χώρα.
«Δεν πρόκειται ωστόσο να δώσουμε λευκή επιταγή στον Παπανδρέου» έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. «Είμαστε αντίθετοι με τις απολύσεις, τις μειώσεις των συντάξεων και των μισθών. Θεωρούμε ότι υπάρχουν λύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει πριν φτάσει σε ακρότητες. Για παράδειγμα, στο θέμα των ΔΕΚΟ η θέση μας είναι σαφής: Πριν γίνει οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να υπάρξει εκποίηση των περιουσιών τους προκειμένου να βρεθούν χρήματα.
Όπως έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα, δεν διστάζουμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις εάν πρέπει, αρκεί να μην την πληρώνουν μόνο οι πολίτες. Έχουμε υπερψηφίσει ακόμα και επώδυνα νομοσχέδια, όπως τοασφαλιστικό, προκειμένου να γίνουν αναγκαίες αλλαγές. Αλλά είμαστε ξεκάθαροι. Η συναίνεση θα έρχεται α λα καρτ, αναλόγως δηλαδή με το θέμα και τον τρόπο επίλυσής του, και δεν θα είναι δεδομένη».
Φυσικά, ενώ επισήμως αποσυνδέουν κάθε απόφασή τους από τις εξεταστικές επιτροπές, δεν παραλείπουν να λένε ότι η συνέχιση αυτής της τακτικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μόνο κλίμα συναίνεσης δεν δημιουργεί. «Εμείς δεν έχουμε αρνηθεί ότι θα πρέπει να πληρώσουν όσοι έφταιξαν ή αποδεδειγμένα μετείχαν σε σκάνδαλα. Όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί και ο διασυρμός ανθρώπων χωρίς στοιχεία» έλεγαν οι συνεργάτες του Σαμαρά.
Ψάχνουν για ευθύνες
Την εβδομάδα που μας πέρασε, οι συζητήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των στελεχών της Ν.Δ., ενώ ο πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται ήδη στη διαδικασία απόφασης για τιςαλλαγές που πρέπει να κάνει στο κόμμα του.
Ποιος φταίει, τι φταίει, τι δεν έγινε σωστά, είναι τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σε πρώτη ανάγνωση όλοι συμφώνησαν ότι τελικά δεν κατάφεραν να περάσουν την αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία την οποία είχαν υιοθετήσει σε όλη την προεκλογική περίοδο, διότι, όπως φαίνεται, πολλά στελέχη της Ν.Δ. δεν ακολούθησαν σε αυτήν την τακτική.
Ακόμη κατέληξαν στο ότι δεν υπήρξε επαρκής κινητοποίηση λόγω των εσωκομματικών προβλημάτων που υπήρχαν σε διάφορες περιοχές, ενώ ο κομματικός μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος. Φυσικά έγινε μεγάλη συζήτηση και για τις προσωπικές επιλογές του Σαμαρά, που εκφράστηκαν κυρίως στα πρόσωπα του Β. Κικίλια και του Δ. Δράκου.
● Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, εκφράστηκε η άποψη ότι θα μπορούσε ακόμη και να είχε κερδίσει την περιφέρεια εάν υπήρχε μεγαλύτερη κινητοποίηση, αφού τη δεύτερη Κυριακή κατάφερε να αυξήσει θεαματικά τον απόλυτο αριθμό των ανθρώπων που τον ψήφισαν.
● Όσο για την Πελοπόννησο, οι συνεργάτες του Σαμαρά θεωρούν ότι ο Δ. Δράκος δεν βοηθήθηκε από τους τοπικούς βουλευτές.
● Για την αποτυχία του Νικήτα Κακλαμάνη στην Αθήνα, πάντως, υιοθετήθηκε η άποψη ότι φταίει ο ίδιος,διότι αρχικά υποτίμησε τον αντίπαλό του Γ. Καμίνη, ενώ θέλησε να εμφανιστεί και ως υπερκομματικός.
Φυσικά από πολλούς εκφράστηκε η άποψη ότι, ενώ επίσημα η Μπακογιάννη έλεγε ότι στηρίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη, κάτι τέτοιο στην πράξη δεν υπήρξε, με σκοπό να μην κερδίσει η Ν.Δ. τον πρώτο δήμο της Ελλάδας. Παρόμοια γκρίνια υπήρξε και για καραμανλικούς βουλευτές, οι οποίοι, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Σαμαρά, δεν κινητοποιήθηκαν καθόλου.
«Ο δρόμος ανοιχτός...»
«Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα». «Ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα». Με αυτές τις φράσεις κορυφαία στελέχη της Ρηγίλλης σχολιάζουν τις πληροφορίες που θέλουν βουλευτές της Ν.Δ. να κατευθύνονται προς το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη, που θα πάρει σάρκα και οστά την ερχόμενη Κυριακή.
Οι συνεργάτες του Σαμαρά έχουν κάνει ήδη μια πρώτη εκτίμηση για το πόσοι και ποιοι μπορεί να φύγουν από τη Ν.Δ. για το κόμμα της πρώην υπουργού, αφού έτσι κι αλλιώς οι υποστηρικτές της δεν έχουν κρύψειποτέ τις προθέσεις τους. Όπως έλεγαν, δεν πρόκειται «να αισθανθούν καμιά έκπληξη από αυτούς που πρόκειται να αποχωρήσουν από τη Ν.Δ. και να προσχωρήσουν στο κόμμα της Ντόρας, αφού οι φίλοι και συνεργάτες της είναι γνωστοί εδώ και χρόνια».
Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ωστόσο ότι αρχικά ενδέχεται να μην υπάρξουν σημαντικές αποχωρήσεις, αφού και οι ίδιοι οι βουλευτές θα θέλουν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια, αλλά και η Μπακογιάννη δεν θα θέλει να χρεωθούν η ίδια και η Οικογένεια μία δεύτερη... αποστασία προκαλώντας τον κόσμο της Κεντροδεξιάς.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. και οι συνεργάτες του θεωρούν πάντως ότι η κίνηση της Μπακογιάννη να ανακοινώσει το κόμμα της δεν γίνεται την καλύτερη στιγμή, αφού στις δημοτικές εκλογές δεν κατάφερε να έχει παρουσία η οποία θα δικαιολογούσε την ενέργειά της.


Πηγή : Εφημερίδα Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου