Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η Ελλάδα θα μπει στο σωστό δρόμο...

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «θα μπει και πάλι στο σωστό δρόμο» εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας «πολύ τολμηρές» τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης του ελλείμματος.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπει πάλι στο σωστό δρόμο. Η κυβέρνηση έχει υπάρξει πολύ τολμηρή και έχει εφαρμόσει αυτά που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο κ. Στρος-Καν.
«Μετά την κρίση η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει ίδια με πριν», σημείωσε και ζήτησε περισσότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο κ. Στρος-Καν εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα ένα προς ένα και να οραματιστούμε το επόμενο σύστημα, το οποίο δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στη συνεργασία». 
Αναφερθείς δε, στο «νομισματικό πόλεμο», είπε ότι «η άποψη ότι μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των ανισορροπιών χωρίς σημαντικές αλλαγές στις σχετικές αξίες των νομισμάτων είναι κάτι που δεν καταλαβαίνω». 
«Κατανοώ τις δυσκολίες, αλλά πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ευρωζώνη, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή λόγω της ιρλανδικής κρίσης, ο κ. Στρος-Καν εκτίμησε πως «τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της ευρωζώνης στο σύνολό της». 
Πρέπει, όμως, τα μέλη του ευρώ να «εργάζονται από κοινού» και να αντιλαμβάνονται ότι όσο «[η ζώνη] διευρύνεται», τόσο πρέπει να μοιράζονται και τις ευθύνες. 
«Όταν μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα, μοιραζόμαστε και τους ίδιους περιορισμούς» συμπλήρωσε ο Στρος-Καν.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι «απολύτως απαραίτητη η ενίσχυση της ανάπτυξης, ακόμη και εάν συνεπάγεται ορισμένες παρενέργειες». 




Πηγή : fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου