Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Συγκεκριμένες προτάσεις για ρυθμίσεις στον Καθορισμό Ενισχύσεων και Διαδικασιών του Μέτρου 1.3.3 του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013, καταθέτει ο Λευτέρης Αυγενάκης


Συγκεκριμένες ελλείψεις στο Μέτρο 1.3.3. που αφορά στην «Ενημέρωση – Προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων» του Άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της Γεωργίας και της Δασοκομίας» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» διαπιστώνει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, ενώ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική βελτίωση του μέτρου.

Ειδικότερα, ο ανεξάρτητος Βουλευτής υπογραμμίζει στο έγγραφό του ότι «σύμφωνα με διαμαρτυρίες αρκετών αγροτικών συνεταιρισμών, τόσο στην περιφέρεια Κρήτης, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί πως το Μέτρο 1.3.3. που αφορά στην «Ενημέρωση – Προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων» του Άξονα 1 «Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα της Γεωργίας και της Δασοκομίας» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σε πολλά σημεία δεν ανταποκρίνεται στην επιδιωκόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του αγροτικού εισοδήματος».

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «η σύνδεση του μέτρου 1.3.3 με το μέτρο 1.3.2 αποκλείει αυτόματα όλους εκείνους τους φορείς που επί σειρά ετών εφαρμόζουν συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Στη συνέχεια, στο άρθρο 2 όπου γίνεται αναφορά στα επιλέξιμα προϊόντα του μέτρου, εξαιρούνται τα οπωροκηπευτικά προϊόντα, αποκλείεται δηλαδή η σημαντικότερη κατηγορία της ελληνικής καλλιέργειας, που παρέχει την ουσιαστικότερη ενίσχυση στην ελληνική αγροτική οικονομία, αφού τα περισσότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα εξάγονται και -όπως είναι γνωστό- η καλλιέργεια μέσω πιστοποιημένων συστημάτων ποιότητας είναι αυτονόητη. Παρόλα αυτά, ο ισχυρισμός ότι οι συγκεκριμένες δράσεις μπορούν να επιδοτηθούν μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων των αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών είναι αναληθής, διότι μόνο το 20% των Ελλήνων παραγωγών έχει πρόσβαση στις ενισχύσεις μέσω της ΚΟΑ των αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών βάσει των Κανονισμών της Ε.Ε.».

Επιπροσθέτως, επισημαίνει στον αρμόδιο Υπουργό ότι «δεν λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας ότι μέσω των επιχειρησιακών σχεδίων των αναγνωρισμένων ομάδων δεν μπορούν να υλοποιηθούν όλες οι επιλέξιμες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης, δεδομένου ότι υπάρχει ανώτατο επιτρεπόμενο ποσό επιλεξιμότητας που συνδέεται άμεσα με την αξία της εμπορεύσιμης παραγωγής και που δεν ξεπερνάει σε κάθε περίπτωση το 8,2% αυτής».

Επίσης, αναφέρει ότι «στο παράρτημα 1 της ΚΥΑ παρατηρείται η απουσία των επιλέξιμων καλλιεργειών και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που είναι προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με καθαρά  εξαγωγικό χαρακτήρα και που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Προσθέτει δε ότι «όσον αναφορά τους δικαιούχους του μέτρου, καταγράφεται σημαντική απόκλιση μιας μεγάλης κατηγορίας, αυτής των ιδιωτικών επιχειρήσεων που εμφανίζουν εξαγωγική δραστηριότητα, κάτι που βεβαίως έρχεται σε αντίφαση με τις ενισχύσεις άλλων μέτρων και αναπτυξιακών νόμων», ενώ τέλος, τονίζει ότι «αποκλείονται και οι νομικές μορφές που ασκούν εμπορία και συνάπτουν συμβάσεις με παραγωγούς για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές που αποτελούν τον πιο πλέον σύγχρονο και διαδομένο τρόπο άσκησης της γεωργίας».

Στο πλαίσιο αυτό και «προκειμένου το συγκεκριμένο μέτρο να ανταποκριθεί στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και κατ΄ επέκταση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και του αγροτικού εισοδήματος», ζητά από τον κ. Σκανδαλίδη «να αποσυνδέσει την εφαρμογή του μέτρου 1.3.3 από το μέτρο 1.3.2., ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό όλες οι νομικές μορφές που δραστηριοποιούνται στο τομέα της τυποποίησης – μεταποίησης – εμπορίας, όλων των γεωργικών προϊόντων, όπως ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και οι φορείς που εφαρμόζουν συστήματα διασφάλισης ποιότητας».

Επιπλέον, ζητά να ενημερωθεί «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να συμπεριλάβει και τα οπωροκηπευτικά ως επιλέξιμα προϊόντα του μέτρου», καθώς και εάν «υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου, στους δικαιούχους του μέτρου να συμπεριλάβει τα Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ. και συλλογικούς φορείς που εκπροσωπούν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου