Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μελαγχολία και γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ. Σε βαρύ κλίμα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός


Σε πρωτοφανές για κυβέρνηση βαρύ κλίμα ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο προϋπολογισμός για το 2011, καθώς υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πυροβολούν κατά βούληση την πολιτική και τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, αμφισβητώντας ακόμη και την ίδια την συνταγή, που εφαρμόζει, κατά απαίτηση της τρόικας.
Η σκληρή κριτική, που δέχθηκε ο προϋπολογισμός, προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση συνολικά έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου, που περιμένει με ανυπομονησία την αποψινή ψήφιση, ώστε να τελειώσει, προς το παρόν έστω, το μαρτύριο των τελευταίων ημερών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά έγινε σοβαρή συζήτηση με διατύπωση αντιρρήσεων στο υπουργικό συμβούλιο και τελικά αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων σε δύο φάσεις και σε βάθος εξαμήνου.
Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί μετά τις γιορτές και σε πρώτη φάση αναμένεται το «άνοιγμα» των επαγγελμάτων των δικηγόρων, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, ορκωτών λογιστών, γεωτεχνικών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και οδοντιάτρων.
Από μέλη του υπουργικού συμβουλίου διατυπώθηκε κριτική για την έλλειψη διαλόγου επί του θέματος – με πιο χαρακτηριστική αυτή του Χάρη Καστανίδη – ενώ πολλοί υπουργοί δεν έκρυψαν το φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις, που θα ξεσηκωθούν.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι μέχρι το Μάρτιο η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις προς την τρόικα και κυρίως να δείξει ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Προφανώς το διαφαινόμενο αυτό αδιέξοδο διείδαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, έστειλαν τα βέλη τους προς την κυβέρνηση. Η Βάσω Παπανδρέου εκτίμησε ότι η συνταγή, που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο θα αποτύχει, ο Κώστας Καρτάλης σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πούλησε την ψυχή του», ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός προέβλεψε ότι θα έχουμε κάποια στιγμή οικουμενική κυβέρνηση.


Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου